måndag 14 september 2015

Sydkapare i Hermanus...

och Pingviner vid Betty´s Bay.

I lördags skådade vi Sydkapare från klipporna vid Hermanus.
Trodde aldrig att det kunde vara möjligt, men nu vet jag och bildbevis har jag dessutom.
Giganterna, honorna är större än hanarna...ca 18 meter och 80 ton(Wikipedia)...kommer till Hermanus skyddade vik, Walker Bay under vintern och föder sina kalvar under juni-juli.
De väger "bara" 1000-1500 kg, men växer snabbt.
Honan stannar kvar med sin kalv i viken, tills de anses tillräckligt stora för att inte vara ett byte för Späckhuggarna (Orcas), som ibland dödar dem utan att äta upp dem.
Hade dessutom den stora turen att få se några som hoppade, vilket tydligen är MYCKET ovanligt:)
Varken jag eller kameran hann med riktigt, men lite splasch blev det i alla fall.
Valarna är numer livskraftiga, vilket tyvärr inte gäller för de charmiga och söta Sydafrikanska Pingvinerna.
På vår väg mot Kapstaden tidigare idag, så stannade vi till vid Betty´s Bay där det finns en koloni med de söta små charmtrollen. De är väldigt känsliga för störningar så vi smög andäktigt förbi och försökte göra oss så osynliga som möjligt...
Pingvinen anses numer starkt hotad pga fartygstrafik och oljeutsläpp...så, stort tack för att vi fick träffa er, våra vackra vänner!

5 kommentarer:

 1. Gertievännen - vilka fantastiska bilder och upplevelser med de stora sydkaparna och pigvinerna! Ha det fint det sista glimrande dagarna i Kapstaden! Kramar C&C!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vännen!
   Mer pingviner idag och Godahoppsudden.
   Jag är fortfarande varm i hjärtat efter mötet med de små charmtrollen...och så har jag ett styng i hjärtat, pga vetskapen att de nästan är utrotade. Återigen en dag att minnas:)

   Radera
 2. Fantastisk upplevelse se valar hoppa från land.
  Tragiskt med pingvinerna. F a när orsaken till deras hotade livssituation är relaterad till oss människor. Kan bara hoppas att nån gång ska förnuftet besegra mammon.
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 3. Åhhh, vilken underbar resa ni gör och vilka fantastiska upplevelser. Bilderna är bedövande fina. Att få se pingviner IRL, vilken lycka, är mycket förtjust i dem och tackar och bockar för hälsningen!!!!!
  Kram
  M

  SvaraRadera
 4. Min önskan är att få se pingviner live ,tycker dom är så underbara ,fin resa du gör ,kram Nette

  SvaraRadera