måndag 19 september 2016

Breathtaking...made by nature, made by man...Bryce Canyon i Utah tog musten ur mig...det var nästan en sakral upplevelse. De normalt så pratsamma jänkarna var helt andäktiga...och vi med:)
BC utmärks av sina unika geologiska strukturer, kallade hoodoos, vilka är formade av vind, vatten och iserosioner av flod och sjöbäddssedimentärstenar. BC ligger väldigt högt, högre än Kebnekaise...mellan 2400 och 2700 möh och på 1850-talet bosattes det av mormonpionjärer. BC namngavs efter Ebenezer Bryce som bodde i området 1875.


Och så kom vi då till ytlighetens och penningens mecka...Las Vegas.
Med skräckblandad förtjusning tog vi oss an "The Strip" igår kväll. Efter 1 timme hade vi fått nog och vinkade efter en taxi som tog oss därifrån...puh.
Men, historien är intressant som vanligt...mycket man inte vet men som är värt att ta reda på.
LV fick sitt namn av Spanjorerna som använde vattnet i området under sina resor norr och västerut, längs de vägar som sammanknöt deras "korridorer" i området. Namnet LV härstammar från "artesiska brunnar" (vega på spanska) och LV var en stor mormonkoloni i slutet av 1800-talet.
LV blev en erkänd stad 16 mars 1911 och hazardspel legaliserades 19 mars 1931.

Och så den stora behållningen i LV...
Hoover Dam, ännu en hisnande upplevelse...stora dammar har jag sett, men denna är gigantisk och återigen så fascinerar historien.
HD byggdes mellan 1931 och 35 och slutfördes 9 oktober 1936. Byggtiden var 2 år kortare än beräknat??...man kan ju undra varför alla byggnationer idag blir försenade med både ett och två år??
Nåja, ett fascinerande byggnadsverk är det i alla fall och många människor fick sätta livet till under de fyra åren...närmare bestämt över 100.
Högsta vattennivån någonsin uppmättes 1983 och som framgår av bilderna så är den långt under idag.
En både ljus och lite sorglig historia om "The Dog" väckte känslor hos djurvänssjälen...

5 kommentarer:

 1. Great series, nice shots.
  Although I love those pics of Bryce Canyon the best.

  SvaraRadera
 2. Fantastiska bilder och intressant information om de platser ni besöker! Du är bäst Gertievännen! Ha en fortsatt bra resa! Kramar Catrin & Calle

  SvaraRadera
 3. Bryce Canyon - for et fantastisk sted. Det er virkelig et spesielt landskap og noen mektige formasjoner. Fargene er også med på å gjøre dette helt spesielt. Flotte bilder!

  SvaraRadera
 4. Fantastiska bilder och intressant läsning. Och jag blir så varm i hjärtat eftersom jag för många år sen var på några av dessa platser när jag och min fd hämtade hem en bil från Phoenix, en Pontiac Le Mans -68. Den bilen är numer inte längre i min ägo men fina minnen har jag kvar. Superkul att se dina fina bilder och åter få minnas :) Tack!

  SvaraRadera